Fødevarestyrelsen
www.altomkost.dk

3. august 2010

Madpakker

Ca 1/3 af vores daglige kost bliver dækket, mens vi er på arbejde eller i skole. Derfor er en god og mættende madpakke og mellemmåltider vigtige. Uanset om man går i børnehave, i skole eller på arbejde.

Spiser du sundt og varieret i løbet af arbejdsdagen, gavner det dit helbred og velbefindende og du får mere energi og bedre koncentrationsevne - og lettere ved at holde vægten.

Madpakken – kræver lidt planlægning
Madpakken bliver tit smurt om aftenen efter aftensmaden dagen før, eller om morgenen. Og det skal som regel gå hurtigt. Med lidt planlægning kan det blive nemmere at få lavet en sund madpakke. Vigtigst er det, at der er fyldt op i køleskabet med gode ting til madpakken.
Mange tænker mest på aftensmaden når de står i supermarkedet, og  glemmer at tænke på madpakken. Husk derfor at skrive ting til mad pakken på huskesedlen – både grønt, brød, pålæg, fiskepålæg og frugt. Tænk over hvad der er nemt at komme i madpakken og som alle i familien kan lide.

Indpakning
Indpakningen af madpakken er også vigtigt, dvs. at maden er pakket ordentlig ind, for at undgå at ikke alle anstrengelserne går til spilde.

Rester fra dagen før
Det er en god ide at tænke på madpakken, når man laver aftensmad – kan man stege et par ekstra kyllingelår eller frikadeller til madpakken, og lave en større portion råkostsalat til at tage med?

Madpakken til børn
Mindre børns appetit kan svinge rigtig meget. Nogle dage spiser de meget, og andre næsten ingenting. Det er vigtigt, at maden hver dag passer til den gode appetit.  Der må hellere komme noget retur, end der må være for lidt.

For mindre børn er det vigtigt, at madpakken er nem at spise. Den skal se lækker ud også efter udpakning. Der må også gerne være en lille overraskelse. Det kan være et stykke pizza fra dagen før, lidt udskåret eller tørret frugt og nødder. Eller måske en farverig serviet.

For mindre skolebørn kan det knibe med at nå at spise maden i frikvarteret, hvis det ikke er langt nok. Det er derfor en god ide at have en madpakke der kan deles op og spises over flere gange.

Teenagere kan have tendens til at springe frokosten over, og de synes måske ikke altid at mor eller fars madpakke er så spændende. Hvis de dog selv laver den, og har indflydelse på hvad der bliver købt ind, så er der større sandsynlighed for at de spiser den.

Madpakken til voksne
De fleste voksne har en halv time til at spise og adgang til både kniv og gaffel. Det betyder, at der er godt tid til maden og at man kan med bringe middagsrester, salater og lignende som ikke er egnet som fingermad.
Kostundersøgelser viser, at mænd og kvinder spiser for lidt frugt og grønt og netop middagsrester så som grønsagsretter og salater er en nem måde at spise flere grønsager på, i forhold til en skive agurk på maden.Vil du vide mere: