Fødevarestyrelsen
www.altomkost.dk

6. juli 2010

Avocado - en frugt, et bær eller en grønsag?

Avocadoen kommer oprindeligt fra Mellemamerika. I dag dyrkes den i de fleste tropiske og subtropiske dele af verden. Den vokser på træer og er altså egentlig en frugt, men botanisk set er avocadoen et bær.

Men den er jo ikke sød og indeholder ikke frugtsyre, og derfor bruges og serveres den helt naturligt som en grønsag i Danmark.

Kendetegn på moden frugt
Fuldmodne avocadoer modner ikke før de bliver plukket. De skal være hårde som sten under transporten til butikkerne. Når de er bløde, bliver de hurtigt dårlige – derfor er det bedst at købe dem hårde og lade dem modne hjemme i køkkenet. Skindets farve afhænger af sorten og siger ikke noget om modenhed. Hvis frugtkødet er mørke og fuld af streger, er det fordi, den er overmoden eller stødt.

Modning
Køber du en umoden avocado, kan den ligge på køkken- bordet i en papirs- eller plastpose til modning. Modningen går ekstra hurtigt, hvis du lægger et æble eller en banan i posen og lader den stå ved stuetemperatur, til avocadoen giver sig lidt, når du presser den i spidsen.
Den modner på 2-3 dage ved stuetemperatur. Modne avocadoer kan opbevares 2-3 dage på køl, dog helst over 5 grader C – det vil sige i grønsagsskuffen, i svaleskabet eller et andet køligt sted. I køleskabet kan frugtkødet blive gråt og misfarvet, En moden avocado tåler bedre et par dages opbevaring i køleskabets grønsagsskuffe end en umoden avocado.

Undgå misfarvning
Efter at avocadoen er delt, vil den hurtigt blive mørkfarvet af ilten i luften. Et godt råd for at undgå det, er at pensle den med lidt citronsaft. Serverer du guacamole kan du lade kernen ligge i skålen, da den også beskytter mod misfarvning.

Herligt på tallerkenen
Selv om den nøddeagtige smag er fin, er det især frugtkødets bløde, cremede konsistens, vi sætter pris på. Skindet er uspiseligt, men det fyldige cremede kød nedenunder passer fint sammen med citrus og andre frugter som fx ananas. Avocado er god sammen med salte madvarer som skinke og ansjoser. Skiver af avocado er også fine i salater. Pureret avocado er fremragende i kolde supper og som dipsauce fx den mexicanske guacamole, hvor avokadoen moses og smages til med løg, chilipeber, limesaft og hvidløg. Avocado er også god med en olie/eddikedressing. Skaldyr og kylling som fyld i en halveret avokado uden sten er særdeles populært mange steder.

Hvis avocadoen skal i varme supper eller andre retter skal den behandles omhyggeligt, da den hurtigt mister smagen, hvis den opvarmes for længe. Moset på rugbrød smager den dejligt med citronsaft og et drys paprika, og den er god og næringsrig i børnemad.

Avocadoen har gunstig fedt
Avocadoen er en meget nærende frugt, rig på umættede fedtsyrer, vitaminer og mineraler. Den er enestående, ved at den har et højt indhold af mono-umættede fedtsyrer, men pas på, fedtindholdet  er højt  - nemlig 13 %. Avocadoen indeholder også bl.a. E-, B-, A- og C-vitaminer, og er en god kaliumkilde.

Et tips er at kernen kan plantes i en potte med jord. Efter et par måneder vil den spire og kunne vokse til en fin stueplante.



Vil du vide mere: