Fødevarestyrelsen
www.altomkost.dk

2. november 2010

Palmin, smør eller kokosolie hvad er sundest?

Svar
Palmin, kokosolie og smør har alle et højt indhold af mættet fedt, hvilket betyder at man skal spare på disse. Kokosmel indeholder mindre mættet fedt end kokosolie.
Mht. til fedtstoffer er det sundhedsmæssigt bedst at spise så lidt som muligt af de produkter, der indeholder meget mættet fedt. Det er det fedt som bliver hårdt i køleskabet, dvs smør, stegemargarine og blandingsprodukter som Kærgården og Bakkedal. De bløde fedtstoffer, dvs. olie og bløde plantemargariner eller fx Becel indeholder mindre mættet fedt og er derfor ikke helt så usunde.

Derfor anbefaler vi, at man anvender planteolier til stegning i stedet for smør og margarine og olie eller plantemargarine til bagning hvor det er muligt. Som en tommelfingerregel kan 100 gram fast fedt udskiftes med 3/4 dl olie (70 gram). Dermed ikke sagt at det går i alle opskrifter. Man må prøve sig frem.




Vil du vide mere: